Moja misija je pisati in govoriti o velikih idejah, ki niso bedne. Moje delo temelji na znanosti, pragmatični aplikacij in staromodni "ne seri" modrosti. Osredotočam se na področje telesne in psihološke moči. Nekateri pravijo, da sem trmast, vase zagledan idiot. Drugi ljudje pravijo, da sem jim izboljšal življenje. Pridružite se in se odločite sami.
trening za moške
Matjaž Erjavec
Trener
Play Video

Življenjska filozofija niso abstraktni pozitivni instagram citati ali neke pametne ideje, ki so jih zapisali že mrtvi ljudje v zadnjih nekaj tisoč letih, še preden je moja naga rit ugledala luč tega sveta. Naša življenjska filozofija ali z drugimi besedami način, kako razmišljamo, ima resnične posledice na naše življenje. Vodi naše življenje v težkih in lepih obdobjih.

Nekateri preberejo par knjig in se odločijo, da bodo živeli tako kot so govorili Jezus ali Aristotel ali Nietsche. Nekateri se odločijo, da bodo živeli po preprostih mantrah, kot so: »Življenje je kratko, izkoristi vsak dan.« ali »Ne stori drugemu tega, kar nočeš, da bi oni storili tebi ali preprosto in v večini primerov neumna »YOLO« mantra.

Sem avtor, bloger vloger in delujem v prostoru, kjer je prevladujoča filozofija življenja “biti pozitiven.” Mislite pozitivno, ravnajte pozitivno in, kar je najpomembneje, pozabite na vso tisto negativnost v svojem življenju. V iskanju odgovorov na bolj filozofska in življenjska vprašanja ter prebiranju številnih knjig, sem ugotovil, da se večina moderne literature osredotoča le na pozitiven pol, medtem ko popolnoma ignorira negativnega. Kontrast, polarnost, dualnost je nujno potrebna za zdrav, močan in odporen um. Z drugimi besedami ravnovesje je izrednega pomena za razvoj močnega karakterja. In pretirano osredotočanje le na pozitiven aspekt se mi zdi precej nevarna stvar.

Večina želi slišati le lepe, pozitivne stvari. In glejte, vem, da to večina vas želi slišati. Vsi si želimo slišati, da bo vse ok in da bo vse šlo brez težav in problemov, da bo enkrat prišel tisti čudežni dan, ko ne bomo imeli nobenega problema več in bo vse v rožicah in metuljčkih. Da jutri ne bo nič več bolelo in da bodo sanje nekega dne postale resničnost, da le sami stojite med vašimi sanjami in usodo.

Vem, da želite to slišati. Vsi to želijo slišati. Ampak na tem mestu lahko te stvari, hm, kako naj to povem lepo in delikatno, odjebejo. Če želiš slišati le stvari, ki jih hočeš slišati, si na popolnoma napačnem naslovu. Ker moram biti iskren ti povem le tisto, kar moraš slišati.

Po pravici povedano sem se malo naveličal vsega tega pozitivnega sranja, ki, bodimo iskreni, ne deluje. Mislili bi, da po približno sedmih desetletjih te ekstra lepe filozofije “samo bodi pozitiven!” bi že morali imeti nekaj prekleto dobrih rezultatov. Tudi sam sem jo preizkusil in v 5 letih ugotovil, da enostavno ne deluje. Sem bil psihološko močan in odporen? Ne. Bil sem jokica. Po vsem svetu naraščajo tesnoba, depresija, samomori in brezup in vsi bulimo v telefone, objavljamo slike sebe s pozitivnimi citati: »Le razmišljaj pozitivno, verjemi vase in uspelo ti bo.«

Kaj pa, če odjebemo s takimi citati? Iskreno mi povej, se po obisku tvojega najboljšega prijatelja Facebooka ali Instagrama počutiš bolje? Ali v večini primerov kot en drek, ker so tam vsi srečni in veseli in imajo popolna življenja, ti pa na dnevni ravni borbaš z izzivi in problemi. Objaviš post ali sliko in si žalosten, ker je nekdo dobil več všećkov/ima več sledilcev? V resnici se je ta celotna zmešnjava verjetno začela zaradi naše obsedenost s samimi seboj. In ne me narobe razumet, sam sem popolnoma isti. Večina nas le želi slišati, kako se lahko izognemo odrekanju in bolečini ter kljub temu, dobimo tisto kar želimo in ne tistega kar zares potrebujemo. Moje delo ne temelji na nekih butastih predpostavkah, ki so jih zapisali guruji in life-coachi, ki več ali manj prodajajo pozitivno meglo. Moje delo temelji na trdni znanosti, psihologiji in filozofiji priznanih strokovnjakov in mojstrov, temelji na pragmatični aplikaciji in na staromodni »ne seri« modrosti.

Ne skrbi, ta življenjska filozofija od tebe ne zahteva, da investiraš milijone. Če si le malo iznajdljiv in nisi tako prekleto len, boš vse kar bom objavljal dobil zastonj. Če se ti ne da iskati vsega tega in hočeš imeti vse lično urejeno na enem mestu ter podpreš to kar delam, pa tudi ne boš bankrotiral. Ta filozofija se bo marsikomu zdela nekoliko kruta, a vendar od tebe ne bo zahtevala, da se vsak dan postaviš pred ogledalo in si govoriš, kako si izjemen. Ker če to veš, si tega ne boš govoril v ogledalo. Ta filozofija od tebe ne bo zahtevala niti tega, da vstaneš iz postelje, zaradi te fenomenalne stvari imenovane tehnologija, ti prekleta lenčina. Ta filozofija ne temelji na tem, kar je dobro, temveč na tem kaj je slabo. Ker postati dober v tem, da sprejmeš slabe občutke, nam omogoči, da se počutimo dobro.

Medtem ko filozofija pozitivnosti verjame, da smo vsi čudoviti in usojeni za veličino, se moja filozofija osredotoči na to, da smo vsi občasno grdi in zlobni ter bi morali to dejstvo o sebi sprejeti. Medtem, ko je pozitivna filozofija obsedana s celjenjem ran in izogibanju vsem negativnim čustvom, vas ta bolj negativna filozofija nežno opomni, da se bolečina v tem tornadu, ki se imenuje življenje, ne konča, zato se moramo pač navaditi nanjo.

Ja, predragi bralci in poslušalci, tudi vi lahko zberete svoje sranje na kup in živite bolj zadovoljno in smiselno življenje. Če želite manj, s tem, da izpustite vse neumne predpostavke, ki ste jih nabrali v celotnem življenju in ste jih prevzeli. Tako da pozabite na srečo in sprejmete to, da vse kar je smiselno na tem svetu, zahteva boj, bolečino in žrtvovanje. Na ta način boste morda začeli izbrati, katere brazgotine želite dobiti, ker jih bomo v vsakem primeru dobili. Ta negativna filozofija lahko popolnoma spremeni vaše dojemanje življenja, vesolja in vsega. In prav vedno bomo pogledali oba pola. Ne bomo ignorirali polovico spektra, zaradi tega, ker tvoje nežno bitje tega enostavno ne prenese. Navadi se, sprejmi in se enkrat za spremembo nauči nekaj koristnega. Kako daleč te je pozitivna filozofija z ignoriranjem negativnega spektra zares pripeljala?

Pa poglejmo še aspekt telesne moči. Zakaj je gibanje izrednega pomena pri razvoju našega karakterja in zakaj bi mogel vsak moški stremeti k temu, da svoje telo naredi močno in lepo? Zakaj je pomembno, da spremenimo svoje telo preden začnemo spreminjati naš značaj? Povezava med telesom in umom je že dolgo časa tema perečih razprav in naše razumevanje tega področja vsaj za enkrat ostaja zavito v meglico skrivnosti. Kakršna koli že je prava narava te povezave je le ta izjemno močna in vzročnost te povezave teče v obe smeri. Um vpliva na telo in telo vpliva na naš um. Naše misli lahko pomagajo pozdraviti bolehno telo in naše telo lahko pomaga pozdraviti bolehne misli. V zahodnjaški kulturi je ta drugi pristop popolnoma premalo koriščen.

Kar se tiče prehrane se večina ukvarja s tako absurdnimi detajli, kaj lahko je, če so ogljikovi hidrati okej, če maščobe redijo, kaj naj jem da shujšam, kaj naj jem da dobim mišiče. Ko dobivam taka in podobna vprašanja, mi izstopi žilica na čelu. S takimi vprašanji se ukvarjate zato, ker točno poznate odgovore na ta vprašanja. Le slišati jih nočete. Kaj želite slišati? Kako lahko jem vse kar mi paše, se ne odrečem ničemer in dosežem cilje, ki sem si jih zadal. Ding – ding. Ne moreš. Ker kot sem že povedal zgoraj, vse kar je smiselno na tem svetu in kar želimo doseči, zahteva boj, bolečino in žrtvovanje. In če hočeš shujšat, moraš biti lačen. In biti lačen ni lahko. Danes imamo tako slabo razvit prag za toleranco neprijetnosti in bolečine, da ob kančku neudobja takoj začnemo iskati rešitve, kako se temu neudobju izognemo. Če ti kdorkoli reče, da to ni res, potem ti nekaj prodaja. In prodaja ti po navadi najbolj neumne stvari, kar je možno. Ko ti te bedarije prodajajo se ti sicer zdi, da ti prodajajo meglo, ampak si rečeš, kaj pa me stane če kupim ta detox prašek za 20€. Jou, ravnokar si posral 20€ in mislim, da jih ne moreš dobiti nazaj.

Isto pri treningu. Ej coach, v bistvu mam čas trenirat samo dvakrat na teden. A misliš, da lahko dobim mišiče kot Arnold. Ding – ding. Ne moreš. Še enkrat, ker kot sem že povedal zgoraj, vse kar je smiselno na tem svetu in kar želimo doseči, zahteva boj, bolečino in žrtvovanje. Pa potem rečeš, kaj je ta model drekač, ker ne verjame da jaz pa lahko nabildam mišiče, če samo dvakrat na teden treniram. In greš v klasični fitnes, kupiš karto za 20€ na mesec ker je tako zelo poceni, vežeš se za dve leti in čez 2 meseca obupaš ker se nikjer nič ne pozna. Pa si vrgel še 240€ v WC.

Zato sem celotno spletno serijo KULTIVIRANJE HEROJSKE MOŠKOSTI RAZDELIL V 3 DELE in prav v vsakem delu se bomo osredotočili na področje telesne moči ter področje umske moči:

Prvi del sem poimenoval EGOIST. V tem delu bomo govorili o vseh izzivih in težavah s katerimi se moški srečujemo v 21. stoletju. V drugem delu, ki sem ga poimenoval BOJEVNIK bomo govorili o soočanju s temi izzivi, pomanjkljivostmi, nezadostnostmi in soočanju s svojo senco, koncepta, ki ga je postavil savni psiholog Carl Jung. V tretjem delu, ki sem ga poimenoval HEROJ, bomo govorili o premagovanju izzivov in problemov ter o sprejemanju svoje sence, tistega bolj negativnega dela sebe, ki ga večina ignorira.