You are currently viewing Samomasažne tehnike – 1. faza učinkovitega ogrevanja

Samomasažne tehnike – 1. faza učinkovitega ogrevanja

Faza 1: Samomasažne tehnike

Samomasažne tehnike z valjčkom in drugimi pripomočki so zelo koristne sploh, če imate težave s kroničnimi bolečinami, zategnjenostjo mišic in drugimi disfunkcijami v telesu. Kljub temu pa ni nobene potrebe da pred treningom zvaljčkamo celotno telo, saj je to časovno zelo potratno. Pozitivni učinki samomasaže so sprostitev in prekrvavitev mišic ter preventiva pred poškodbami Mišico valjčkamo od sklepa do sklepa, čez sam sklep pa se z valjčkom ne zapeljemo. V 1. fazi  ogrevanja izberite 2-3 vaje, ki so opisane spodaj: Izberemo dele telesa, ki nam povzročajo največ preglavic ter jim namenimo 30-60 sekund pozornosti. Samomasaže ne jemati kot zdravilo za bolečine ali disfunkcije, temveč kot metodo za pripravo na trening.

finnaly.gif
Uporabne stvari! “Končno.”

 

Samomasažne vaje

  • Mečne mišice, zadnje stegenske mišice in mišice ledvenega dela hrbtasamomasažne tehnike
  • Mišice prsnega dela hrbta, latisimus in zadnjične mišicesamomasažne tehnike
  • Sprednje stegenske mišice, IT trakt in prsne mišicesamomasažne tehnike

Izvedba samomasažnih tehnik

Tehnike so pravzaprav zelo preproste za učenje. V bistvu samo uporabite svojo telesno težo da pritisnete na valj, ki je med mehkim tkivom in tlemi. Rolajte počasi in ustavite ter pritisnite navzdol na najbolj zakrčenih in bolečih mestih (“hot spots”).  Ko bolečina v teh mestih poneha, rolajte druge dele.

Da bi povečali pritisk na mehko tkivo, preprosto pritisnite z večjim deležem telesne teže na valj. Najpreprostejši način za to je, da valjamo obe nogi hkrati ali vsako posebej ali pa položimo eno nogo na drugo in s tem povečamo pritisk na mehko tkivo.  Izogibajte pa se valjanju sklepov in koščenih struktur.

Opomba: Samomasaža z valjčkom je kontradiktorna v primeru, da imajo vadeči kardiovaskularne bolezni ali kronične bolečine.

KORISTI SAMOMASAŽE Z VALJEM:

  • učinkovita samomasaža in sprostitev mišic,
  • pomaga pri zategnjenih mišicah ter okrevanju pri manjših poškodbah,
  • deluje preventivno pred poškodbami,
  • hitrejša regeneracija po treningu,
  • prožnost, gibčnost mišic pred treningom.

UČINKOVITO OGREVANJE – UVOD

UČINKOVITO OGREVANJE – 2. FAZA: MOBILIZACIJA