Akademija treninga za moč: Gibalne osnove in programiranje

Postani specialist v učenju in optimizaciji gibanja ter se nauči prilagoditi trening gibalnim sposobnostim posameznika.

Spoznaj principe treninga in osvoji znanje ustvarjanja individualiziranih programov.

Akademija treninga za moč razvija znanje pravilnega izbora, tehnično pravilne izvedbe in korekcije vaj. To je temelj kvalitetne storitve na podlagi katere boste zgradili stabilno kariero. Gre za osnove in temelje, ki bi jih moral poznati in razumeti vsak trener.

Program akademije vsebuje

Celoletno usposabljanje na seminarjih in delavnicah

praktično usposabljanje na vadbah (Evolucija in kinvital)

Postavitev uvodnega pogovora s stranko in sistema treningov

32 tedenski individualiziranI program za moč in pridobivanje mišične mase ali kondicije

Knjiga "Moč in hipertrofija"

Knjiga "Trenerjev praktični vodič"

Dostop do AVTORSKE digitalne knjižnjice več kot 2500 vaj

Celoleten prost vstop v vadbeni center evolucija in kinvital ter trening z našimi trenerji

raztezanje

Glavne informacije

NOVO! V izvedbi 2023 – 2024 pripravljamo posodobljen program, ki ga pripravljamo skupaj z Juretom Gubancem in Luko Hrenom iz Kinvitala.

KAJ: Akademija treninga za moč: Gibalne osnove in programiranje
KDAJ: oktober 2023 – april 2024 (točni datumi bodo določeni v kratkem)
KJE: Ljubljana, Vadbeni center Evolucija, Litijska cesta 148
PRIJAVA:
 info@matjazerjavec.si

Early bird akcija cena celotnega tečaja – za prvih 15 prijav:

1190 EUR/osebo
990 EUR/osebo – cena za študente.
Možnost plačila na 4 obroke.

Redna cena:

1390 EUR/osebo
1190 EUR/ osebo
Možnost plačila na 4 obroke.

Vsi zainteresirani se lahko prijavite na uvodno srečanje in predstavitev našega dela.

 PRIJAVA: info@matjazerjavec.si ali na obrazvcu spodaj.

Prijava

Kaj vam predstavlja izziv?

Kako bo vse skupaj izgledalo?

Prve stranke in prave izkušnje – prilagodljivost vašemu delu in študiju

Vsi tečajniki boste poleg seminarjev po lastni želji, imeli pri nas tudi prakso – v kolikor vam bo ustrezalo. Tečaj je zelo prilagodljiv vašemu študiju ali poklicu, saj tečaj izvajamo vsako leto in lahko posamične seminarje ali prakso tudi preložite. Spoznali boste kako poteka delo in obravnava različnih strank, in imeli možnost z njimi tudi doseči rezultate, ter napredek. Tako boste dobili samozavest in znanje za samostojno delo na svojem.

Mentorstvo in praksa

Vsi tečajniki boste lahko svobodno izbirali, na katere termine in h kateremu od naših vaditeljev in terapevtov boste šli v določenem tednu opravljati prakso, ter pomagati kot asistent. Cilj je, da se lahko na vas tudi zanesemo. Mnogi tečajniki so postali del naše ekipe ali pa so uspešni na svojem.

Novo! Mentorstvo in prakso pa bo po novem možno opravljati v KinVitalu in Evoluciji!

Rezultat s stranko = rezultat pri sebi

Živimo po načelu ‘’practice what you preach’’. Tako bo vsak tečajnik od začetka do konca tečaja pokazal izboljšanje svojih začetno postavljenih ciljev in napredka pri vajah. To pomeni, da boste morali trenirati in se učiti izvedbe vaj in programov tudi na sebi.

Uvajanje v posel

Vsak tečajnik bo imel možnost, da v sodelovanju z nami razvije svoj posel ali pa se vključi v našo ekipo. Vsako delo pri nas plačamo in skrbimo, da širimo prava strokovna in etično poslovna načela. Želimo, da ste uspešni v naši ekipi ali pa na svojem.

Celoten program bo torej zastavljen tako, da vas čimbolje opremimo ne le s teoretičnim znanjem, pač pa z resničnimi zadolžitvami, ter nalogami na naših vadbah in strankah.

Ker imamo zelo pestro klientelo od vrhunsko pripravljenih in močnih posameznikov, do šibkejših in poškodovanih z najrazličnejšimi diagnozami, je delo v tako variabilnem in stimulativnim okolju prava strokovna, ter praktična vzpodbuda za uspeh na vašem področju.

Vsekakor ne želimo, da zgolj sedite in pasivno poslušate naše strokovnjake. Želimo, da skočite v vodo in začnete plavati! V družbi naše prijetne ekipe seveda.

Akademija je namenjena trenerjem, ki:

Prijava

Ustvarite metodo treninga, ki se prilagaja vašim strankam

Cilj je osvojiti znanje, kako optimizirati gibanje in izbor vaj prilagoditi posamezniku, glede na gibalne sposobnosti, morebitne gibalne omejitve in cilje. 

Program vas vodi čez spoznavanje PRINCIPOV treninga.
Principi temeljijo na znanstveno podprtih dejstvih in
se v praksi vedno znova izkažejo za resnične in učinkovite.

Principi bodo postali temelj vašega znanja. Delovali bodo kot filter, na podlagi katerega
 boste lahko presojali smisel in učinkovitost različnih metod treninga.

Metode se menjajo, principi ostajajo enaki.

Namen programa je, da se naučite izvajati in pisati treninge, ki so enostavni, fleksibilni in integrativni.
Prilagajali se bodo življenjskemu slogu in spodbujali k rednemu treningu.

1. seminar: Analiza, testiranje in postavljanje ciljev + trening jedra

2. modul: Trening spodnjega dela telesa

3. modul: Trening zgornjega dela telesa

4. modul: Regresije in trening okoli poškodb + žensko zdravje

5. modul: Principi in piramida treninga

6. modul: Praksa programiranja in individualizacija

1. modul:
Analiza, testiranje in postavljanje ciljev + trening jedra
Predava: Matjaž Erjavec, Tine Seražin Lisjak in Jure Gubanc
  
Postavili boste protokol za sprejem novih strank, analizo njihovega življenjskega sloga, morebitnih zdravstvenih omejitev ali kakršnih koli drugih potreb.

Pripravili boste skupino testov, ki vam bo pokazala morebitne gibalne omejitve in splošne/osnovne gibalne sposobnosti strank.

Na koncu boste sestavili vprašalnik za postavljanje kratkoročnih in dologročnih ciljev. Na podlagi vseh pridobljenih informaciji in znanja boste znali postaviti akcijski načrt, s pomočjo katerega vam ne bo potrebno prodajati svojih storitev, saj se bodo stranke za nakup odločile same.

Teoretično znanje anatomije trebušnih mišic in upogibalk kolka ter biomehanike upogibov, stranskih upogibov, rotaciji trupa in upogiba kolka boste prenesli v prakso in se naučili, kako optimalno trenirati trebušne mišice in upogibalke kolka za vrhunske rezultate. Na konkretnih primerih boste analizirali vaje, postavili njihove progresije in regresije. Naučili  se boste pravilno izvedbo, izpostavili najpogostejše napake pri izvedbi in pogledali kako jih hitro in učinkovito odpraviti. Naučili se boste, kako v praksi izbirati, katera variacija je primerna za katero stranko.

Z našo pomočjo boste postavili zdravstveni vprašalnik, s pomočjo katerega boste pridobili vse potrebne informacije o zdravstvenem stanju vaših strank.

Pomagali vam bomo pripraviti vprašalnik, ki bo prilagojen vašemu načinu dela in bo nudil vpogled v življenje vaših strank in njihov življenjski slog. 

Naučili se boste katere teste je smiselno uporabiti za odkrivanje morebitnih gibalnih omejitev različnih profilov strank ter za preverjanje njihovih gibalnih sposobnosti. 

Postavili boste strategije  s katerimi boste najhitreje in najbolj učinkovito analizirali potrebe in želje strank.

Z našo pomočjo boste ustvarili vprašalnik, ki bo strankam omogočil enostavno postavljanje kratkoročnih in dolgoročnih, realnih ciljev.

Natančno boste predelali anatomijo in funkcijo trebušnih mišic in mišic upogibalk kolka. Naučili se boste, kako in zakaj morajo mišice delovati za optimalen napredek. 

V praksi boste šli čez pravilno izvedbo vaj, ki vključujejo upogibe trupa, stranske upogibe trupa, rotacije trupa in statične vaje, pogledali najpogostejše napake in njihove korekcije ter progresije in regresije vaj.

Naučili se boste, kako optimalno trenirati trebušne mišice za dober izgled in za zdravje hrbtenice.

2. modul
Trening spodnjega dela telesa

Predava: Matjaž Erjavec in Tine Seražin Lisjak

Teoretično znanje anatomije sprednjih stegenskih mišic in biomehanike počepa in njegovih variacij boste prenesli v prakso in se naučili, kako s počepi in njegovimi različicami optimalno trenirati sprednje stegenske mišice. Na konkretnih primerih boste analizirali vaje, postavili njihove progresije in regresije. Naučili se boste pravilne izvedbe, izpostavili najpogostejše napake pri izvedbi in pogledali kako jih hitro in učinkovito odpraviti. Naučili se boste, kako v praksi izbirati, katera variacija počepa je primerna za katero stranko.

Teoretično znanje anatomije zadnjice in zadnjih stegenskih mišic in biomehanike iztega kolka in upogiba kolen boste prenesli v prakso in se naučili kako optimalno trenirati mišice zadnjice in zadnje stegenske mišice za vrhunske rezultate. Na konkretnih primerih boste analizirali vaje, postavili njihove progresije in regresije. Naučili se boste pravilno izvedbo, izpostavili najpogostejše napake pri izvedbi in pogledali kako jih hitro in učinkovito odpraviti. Naučili se boste, kako v praksi izbirati, katera variacija mrtvega dviga je primerna za katero stranko. 

Natančno boste predelali anatomijo in funkcijo sprednjih stegenskih mišic. Naučili se boste, kako in zakaj morajo mišice delovati za optimalen napredek. 

Natančno boste predelali anatomijo in funkcijo notranjih stegenskih mišic in se naučili, kako morajo notranje stegenske mišice delovati za optimalen napredek. 

V praksi boste šli čez pravilno izvedbo vaj, ki vključujejo gibalni vzorec počep (počep, izpadni korak, vzpon na klop, bolgarski počep, …), pogledali najpogostejše napake in njihove korekcije ter progresije in regresije vaj.

Pogledali boste kako trenirati sprednje stegenske mišice za optimalen prenos v vsakdanje življenje in šport, za prevencijo pred poškodbami, pa tudi za izgled.

Natančno boste predelali anatomijo in funkcijo mišic zadnjice. Delali boste na razumevanju kako in zakaj morajo mišice delovati za optimalen napredek. 

Pogledali boste kako trenirati zadnjico za optimalen prenos v vsakdanje življenje in šport, za prevencijo pred poškodbami, pa tudi za izgled.

Na praktičnih primerih boste spoznali pravilno izvedbo vaj, ki vključujejo izteg kolka, kot so mrtvi dvig, dvig bokov, hip thrust, … Pogledali boste tudi  najpogostejše napake in kako jih učinkovito odpraviti ter progresije in regresije vaj.

Natančno boste predelali anatomijo in funkcijo zadnjih stegenskih mišic. Razložili boste, kako in zakaj morajo mišice delovati za optimalen napredek. 

V praksi bomo šli čez pravilno izvedbo vaj, ki vključujejo upogib kolena in izteg kolka (romunske mrtve dvige, predklone, upogibe kolen, …), pogledali najpogostejše napake in njihove korekcije ter progresije in regresije vaj.

Pogledali boste, kako trenirati zadnje stegenske mišice za optimalen prenos v vsakdanje življenje in šport, za prevencijo pred poškodbami, pa tudi za izgled.

3. modul
Trening zgornjega dela telesa

Predava: Matjaž Erjavec in Tine Seražin Lisjak

Teoretično znanje anatomije prsnih in ramenskih mišic, tricepsa ter biomehanike potiskov boste prenesli v prakso in se naučili, kako optimalno trenirati prsne in ramenske mišice ter triceps za vrhunske rezultate. Na konkretnih primerih boste analizirali vaje, postavili njihove progresije in regresije. Naučili  se boste pravilno izvedbo, izpostavili najpogostejše napake pri izvedbi in pogledali kako jih hitro in učinkovito odpraviti. Naučili se boste, kako v praksi izbirati, katera variacija sklec, potiska s prsi ali potiska nad glavo je primerna za katero stranko. 

Teoretično znanje anatomije hrbtnih mišic in bicepsa ter biomehanike pritegov boste prenesli v prakso in se naučili, kako optimalno trenirati hrbtne mišice in biceps za vrhunske rezultate. Na konkretnih primerih boste analizirali vaje, postavili njihove progresije in regresije. Naučili  se boste pravilno izvedbo, izpostavili najpogostejše napake pri izvedbi in pogledali kako jih hitro in učinkovito odpraviti. Naučili se boste, kako v praksi izbirati, katera variacija zgibov, pritegov na prsa in veslanj je primerna za katero stranko ter kako stranko pripeljati do prvega zgiba.

Natančno boste predelali anatomijo in funkcijo prsnih mišic in mišic ramen. Naučili se boste, kako in zakaj morajo mišice  delovati za optimalen napredek. 

V praksi boste šli čez pravilno izvedbo vaj, ki vključujejo horizontalne potiske (potisk s prsi, sklece, …) in vertikalne potiske (potiske nad glavo), pogledali najpogostejše napake in njihove korekcije ter progresije in regresije vaj.

Naučili se boste, kako optimalno trenirati prsne mišice in mišice ramen za pridobivanje mišične mase,  dober prenos v vsakdan in šport ter za zdravje ramenskega sklepa.

Natančno boste predelali anatomijo in funkcijo tricepsa. Naučili se boste, kako in zakaj morajo mišice delovati za optimalen napredek. 

Pogledali bomo, kako optimalno trenirati triceps.

Natančno boste predelali anatomijo in funkcijo hrbtnih mišic. Naučili se boste, kako in zakaj morajo mišice delovati za optimalen napredek. 

V praksi boste šli čez pravilno izvedbo vaj, ki vključujejo horizontalne pritege (veslanja) in vertikalne pritege (zgibi, pritegi na prsa), pogledali najpogostejše napake in njihove korekcije ter progresije in regresije vaj.

Naučili se boste, kako optimalno trenirati hrbtne mišice za izgled in zdravje ramenskega sklepa.

Natančno boste predelali anatomijo in funkcijo bicepsa. Razložili bomo, kako in zakaj morajo mišice delovati za optimalen napredek. 

Naučili se boste, kako optimalno trenirati biceps.

4. modul
Prilagoditve treninga in programiranje okoli poškodb + žensko zdravje

Predava: Tine Seražin Lisjak in Jure Gubanc + posebna gostja

Poškodbe nikoli niso razlog, da prenehamo s treningom. V tem primeru se trening prilagodi z uporabo regresiji.

Regresije treninga okoli poškodb temeljijo na principih, ki jih bomo predelali v petem modulu.

Na praktičnih primerih boste spoznali, kako varno in učinkovito delati s športniki ali rekreativci, ki se pri treningu srečujejo z gibalnimi omejitvami, akutnimi bolečinami in poškodbami. Poudarek bo na razumevanju kaj deluje v praksi in kaj ne ter kako graditi napredek v moči kljub gibalnim omejitvam ali poškodbam.

Pridobljeno znanje in informacije boste lahko takoj uporabili v praksi, vaše stranke stranke pa se bodo lahko na varen in učinkovit način vrnile v gibanje in šport brez strahu pred bolečinami in poškodbami.

Zakaj ženskam namenjamo poseben modul? Kljub temu, da ženske običajno predstavljajo vsaj polovični deleža baze strank v fitnes industriji, je večina smernic iz pomembnih področij kot sta trening za moč in hipertrofijo izpeljana iz raziskav opravljenih na mladih moških. Kar lahko z gotovostjo trdimo je, da ženske niso majhni moški, delo z njimi pa ni niša, temveč je vsaj osnovno znanje s področij ženskega zdravja nujno potrebno za kvaliteto storitev, ki jih nudite.

Pri delu z ženskimi strankami boste slej kot prej prišli v stik z različnimi situacijami, o katerih še vedno kroži precej napačnih informacij ali pa se o njih sploh ne govori. Poznavanje tovrstnih tematik lahko torej pomembno vpliva na način in uspeh dela s to populacijo.

Pridobili boste osnovno znanje, ki vam bo lahko služilo kot iztočnica za nadaljnje raziskovanje, vam dalo širino pri delu z ženskimi strankami in zagotovilo, da se bodo počutile slišane in razumljene, kar lahko predstavlja veliko prednost na vse bolj zasičenem trgu podobnih storitev.

Postavili boste jasne meje do kje lahko kot trenerji glede na naše kvalifikacije strankam dejansko pomagamo in kdaj je dobro, da jih po pomoč usmerimo drugam. 

Naučili se boste, kako izbrati in prilagoditi vaje za prav vsak osnovni in kompleksni gibalni vzorec v primeru omejitev ali bolečin v gležnju, kolenu, kolku, hrbtenici in ramenskem sklepu. 

Vso novo pridobljeno znanje boste združili in aplicirali na praktične primere. Šli boste čez osnovne principe prilagajanja treninga za moč glede na gibalne sposobnosti in omejitve konkretnega posameznika. Ideja je graditi napredek v moči in povečevanju ali pa vsaj ohranjanju mišične mase, ki ne povzroča bolečin ali poškodb sklepov.

Na praktičnih primerih boste pogledali, kako lahko ob pojavu akutnih bolečin ali manjših poškodb ustrezno prilagodite trening glede na posamezne sklepe.

Postavili boste jasne meje do kje lahko kot trenerji glede na naše kvalifikacije strankam dejansko pomagate in kdaj je dobro, da jih po pomoč usmerimo drugam. 

Naučili se boste, kakšen je psihološki odziv na poškodbo, kako lahko strankam pomagate prebiti ta zid in jim omogočite hitrejše okrevanje. Stremite k temu, da jih naučite, da počitek v primeru poškodbe ni vedno najboljša izbira.

Spoznali boste, s kakšnimi argumenti v praksi prepričate stranko, da kljub poškodbi vztraja pri treningu in se treninga ne ustraši. Naučili se boste, katere psihološke prijeme uporabiti, da stranko zadržite na treningu in ji tako zagotovite hitrejšo rehabilitacijo.

Na praktičnih primerih boste pogledali kako lahko ob pojavu akutnih bolečin ali manjših poškodb ustrezno prilagodimo trening glede na posamezne sklepe.

Vso novo pridobljeno znanje boste združili in aplicirali na praktične primere. Šli boste čez osnovne principe prilagajanja treninga za moč glede na gibalne omejitve konkretnega posameznika. Ideja je graditi napredek v moči in povečevanju ali pa vsaj ohranjanju mišične mase, ki ne povzroča bolečin ali poškodb sklepov.

Kako se razlike med spoloma pokažejo ko pride do hitrosti pridobivanja moči in mišične mase? Je potencial žensk res manjši? Ali med spoloma obstaja razlika med velikostjo tveganja za določene poškodbe pri fizični aktivnosti?

Predelali boste osnove menstrualnega cikla (pomembnejše hormone in njihov vpliv na žensko ter faze cikla) in pogledali kaj pravijo raziskave o smiselnosti periodizacije treningov in prehrane okoli cikla. Dotaknili se boste tudi vpliva PMS-a in hormonske kontracepcije na življenje in sposobnosti ženske.

Spoznali boste karakteristike tega življenjskega obdobja in pogledali ali je potrebno in kako, prilagoditi vaše delo s strankami v obdobju pred in po menopavzi.

Predelali bomo njune osnovne značilnosti, spoznali kako ju prepoznati in kako pogosta sta med žensko populacijo. Opozorili bomo na ključne točke na katere moramo biti pozorni pri delu s tovrstnimi strankami in postavili mejo kje se naše kompetence v teh primerih zaključijo.

5. modul
Principi in piramida treninga

Predava: Matjaž Erjavec in Tine Seražin Lisjak

Razumevanje principov na katerem temeljijo programi treninga za moč in pridobivanje mišične mase je ključnega pomena za ustvarjanje strategiji, ki nam bodo pomagale doseči naše cilje. Poznamo 7 znanstvenih principov treninga za moč in pridobivanje mišične mase.

Metode se spreminjajo, principi ostajajo isti.

Principe treninga boste razvrstili po pomembnosti, od najpomembnejšega do najmanj pomembega in raziskali njihov vpliv na sestavo programov vadbe.

Piramida treninga za moč in hipertrofijo temelji na 7 znanstvenih principih.  Piramida je sestavljena iz 6 spremenljivk treninga, ki so praktične narave in jih uporabljamo pri sestavi in vodenju programov trenigov.

Principi so temelj programov in nekaj k čemur stremimo, piramida pa odraža, kako stvari potekajo v praksi pri delu s športno rekreativno populacijo.

V praksi je vedno en princip nad vsemi in daje usmeritev vsem drugim principom. Naučili se boste, kateri je ta princip in kako ga apliciramo v programe treninga.

Ali trening za vzdržljivost res negativno vpliva na trening moči in hipertrofije? Kako trening moči in hipertrofije vpliva na trening vzdržljivosti?

Naučili se boste, kako trening za moč in hipertrofijo vpliva na mobilnost in kako trening mobilnosti vpliva na trening moči in hipertrofije. Je raztezanje sploh potrebno, če želimo pridobiti na gibljivosti?

Naučili se boste ali je trening eksplozivnosti kompatibilen s treningom moči in hipertrofije in kako vpliva na ta dva procesa.

Naučili se boste, kako trening moči vpliva na hipertrofijo in zakaj je hipertrofija pomembna za trening moči. Raziskali boste negativne vplive treninga moči na hipertrofijo in obratno.

Naučili se boste, katere metode uporabimo pri stopnjevanju treninga hipertrofije, katere so bolj in katere so manj učinkovite. 

Naučili se boste, katere metode uporabimo pri stopnjevanju treninga moči, katere so bolj in katere so manj učinkovite.

Naučili se boste, kako različne spremenljivke treninga, način prehrane in spanec vplivajo na regeneracijo posameznika.

Naučili se boste strategiji optimizacije regeneraije, da se bo trening prilagajal življenjskemu slogu posameznika in ne življenski slog treningu. 

Na podlagi principov, se boste naučili. da treningi za moč in hipertrofijo niso dolgočasni, ampak lahko iz vaših strank naredijo prave odvisnike od treninga. 

Poznavanje osebnostnih lastnosti vam omogoči, da treninge prilagajate glede na osebne preference posameznika. Naučili se boste, katerih je velikih 5 osebnostnih lastnosti in kako nam lahko pomagajo pri pisanju programov vadbe točno določenemu posamezniku.

Naučili se boste, kako pogosto je smiselno menjavati glavne vaje, pomožne vaje, izolacijske vaje in finisherje.

Naučili se boste, kako upravljati z najpomembnejšimi spremenjivkami treninga. 

Naučili se boste uporabe različnih progresiji za glavne vaje, pomožne vaje vaje z lastno telesno maso in izolacijske vaje, glede na to ali delate z začetniki ali bolj izkušenimi posamezniki.

Naučili se boste ali je tempo izvedbe vaje sploh pomemben in v katerih primerih je smiselna njegova uporaba. 

6. modul- 1.del
Individualizacija programov treninga in progresije

Predava: Matjaž Erjavec in Tine Seražin Lisjak

Kaj v resnici sploh pomeni individualizacija programov treninga? V večini primerov je napačno razumljena, zato boste najprej spoznali, kaj individualizacija ni. 

Na podlagi uporabe principov se boste naučili procesa pisanja programov treningov, ki so ustvarjeni individualno za vsako stranko posebej.

Pomagali vam bomo postaviti sistem, ki vam bo omogočal voditi do 80 individualiziranih treningov mesečno. 

Katere so najbolj smiselne vrste progresiji za začetnike, za tiste malo bolj izkušene in za zelo napredne stranke? 

Kakšne progresije so bolj primerne za kompleksne vaje in katere za izolacijske vaje?

Urnik, življenjski slog posameznika in regeneracijske sposobnosti vam diktirajo, kako pogosto (kolikokrat tedensko) lahko posameznik trenira. Naučili se boste izbrati primerno frekvenco treninga, glede na pogoje zapisane zgoraj. 

Naučili se boste izbrati vaje, glede na gibalne sposobnosti, morebitne gibalne omejitve in druge specifike posameznika. 

Variacija v treningu ni le menjavanje vaj. Trening lahko spreminjamo na 7 različnih načinov. Naučili se boste, kako v praksi uporabiti 7 različnih variaciji treninga.

Naučili se boste individualizirati program glede na individualne razlike posameznika (sposobnosti, omejitve, poškodbe, spol, antropometrijo, telesno sestavo…)

Katerih je pet najpogostejših progresiji, ki jih uporabljamo za optimalen napredek pri treningu?

Kako načrtovati in kdaj umestiti obdobja lažjih treningov za začetnike in izkušene posameznike (lahki dnevi, deload tedni, premor od treninga za moč)?

Kakšne so prednosti in slabosti linearne periodizacije in zakaj je odlična izbira za začetnike?

Kakšne so prednosti in slabosti blok periodizacije in zakaj jo uporabljamo pri izkušenejših strankah?

Kakšne so prednosti in slabosti nelinearne periodizacije in kdaj jo uporabljamo?

Kakšne so prednosti in slabosti konjugirane periodizacije in zakaj je zelo dobra izbira za tiste naprednejše stranke?

6. modul - 2. del
Praksa programiranja

Predava: Matjaž Erjavec in Tine Seražin Lisjak

Frekvenca treninga je odvisna od urnika in življenjskega sloga posameznika. Razdelitev treninga vedno izberemo glede na frekvenco treninga, spol in cilje posameznika.

Trening je vedno razdeljen glede na gibalne vzorce (potiski, pritegi, počep, izteg kolka) in ne glede na mišične skupine (kvadri, lože, zadnjica, prsa, hrbet, biceps, triceps, rame). 

Naučili se boste uporabljati konvencionalne in nekonvencionalne razdelitve treningov glede na frekvenco treniranja dvakrat, trikrat, štirikrat, petkrat in šestkrat tedensko.

Izbor vaj kot ključna komponenta treninga. Naučili se boste, kako izbrati primerne vaje glede na cilje, gibalne sposobnosti in morebitne gibalne omejitve ter ostale specifike stranke. 

Na osnovi principov  za pridobivanje moči in mišične mase ter poznavanja funkcionalne anatomije in biomehanike se boste naučili programu vadbe pripisati primerno frekvenco, volumen in intenzivnost.

Glavni parametri, ki določajo frekvenco volumen in intenzivnost so: 

  • gibalne sposobnosti,
  • morebitne gibalne omejitve,
  • leta treninga,
  • starost in spol,
  • življenjski slog in
  • regeneracijske sposobnosti strank.

Vso znanje boste združili v zaključeno celoto in na podlagi namišljenih primerov strank oblikovali posamezne treninge, programe treningov in periodizirane sezonske plane.

Zadnji modul bo služil kot realen feedback vaših izkušenj, pridobljenega znanja in osvojenih sposobnosti pisanja individualiziranih, enostavnih, fleksibilnih in integrativnih treningov.

Kakšne so prednosti in slabosti konvencionalnih razdelitev treningov? Kdaj je smiselno uporabiti katero od metod?

Naučili se boste smiselne uporabe in programiranja treningov celotnega telesa za začetnike in za bolj napredne posameznike.

Pri treningu potiskov in pritegov telo bočno razdelimo na dve polovici, na sprednji in zadnji del telesa. Pri potiskih trenirate sprednji del, pri pritegih pa zadnji del telesa. Naučili se boste smiselne uporabe in programiranja treningov potiskov in pritegov na različnih praktičnih primerih.

Ali ste vedeli, da so hibridni potiski in pritegi v praksi celo bolj pogosto uporabljeni kot klasični potiski in pritegi?

Pri treningu hibridnih potiskov in pritegov telo bočno po diagonali razdelimo na dve polovici. Najprej skupaj trenrate potiske zgornjega dela telesa in pritege spodnjega dela telesa, naslednji trening pa obratno. Na praktičnih primerih se boste naučili smiselne uporabe in programiranja treningov hibridnih potiskov in pritegov. 

Pri tej razdelitvi treningov telo razdelimo na dve polovici, na spodnji in zgornji del telesa. Naučili se boste smiselne uporabe in programiranja treningov za spodnji in zgornji del telesa. 

Pri treningu nog, potiskov in pritegov prvi trening trenirate spodnji del telesa, drugi trening trenirate potiske zgornjega dela telesa, tretji trening pa trenirate pritege zgornjega dela telesa. Naučili se boste smiselne uporabe te razdelitve treninga.

Nekonvencionalne razdelitve treninga so mešanica konvencionalnih razdelitev. Naučili se boste, kakšne so prednosti in slabosti nekonvencionalnih razdelitev treningov in se jih naučili uporabljati in kombinirati na smiseln način.

Naučili se boste osnovnih principov po katerih je najenostavneje sestaviti program treningov. Koncept temelji na izbiri kompleksnih in osnovnih gibalnih vzorcev, ki jih bomo umestili v sklop glavnih, pomožnih in izolacijskih vaj. 

Za lažjo sestavo programa boste gibalne vzorce razdelili na 7 skupin.

Naučili se boste katere so tiste glavne vaje, ki predstavljajo rdečo nit vsakega trening programa in pri katerih lahko najbolje merimo napredek.

Katere so pomožne ali asistenčne vaje? Kako odkrijemo šibke točke in jih s primernimi vajami izboljšamo?

Katere so izolacijske vaje? Kako jih vključimo v sam program treningov? Naučili se boste, katere izolacijske vaje s prostimi utežmi, elastikami in lastno telesno maso so primerljive vajam, ki jih lahko delamo na napravah v fitnesih. 

Naučili se boste kako v program treninga smiselno vključiti kardio ali bodybuilding finisherje, glede na specifične cilje strank.

Naučili se boste, kolikokrat tedensko je potrebno trenirati posamezno mišično skupino, da dosežemo minimalne in kolikokrat tedensko za optimalne rezultate?

Za vsako glavno kompleksno vajo posebej se boste naučili, kako pogosto jo moramo trenirati za minimalen in kolikorat za optimalen napredek v moči.

Naučili se boste, kako na enostaven način določiti primeren volumen ob upoštevanju znanja iz prejšnjih modulov. 

Naučili se boste, kako predpisati primerno intenzivnost treningov, glede na cije in potrebe stranke.

Naučili se boste, kako pri sestavljanju programov treningov upoštevati %RM.

Naučili se boste, kako pri sestavljanju programa upoštevati tudi oceno subjektivnega napora in pri katerih strankah je uporaba te metode smiselna. 

Naučili se boste, kako v programe treningov smiselno vkomponirati naprednejše metode, kot so EMOM (every minute on the minute), AMRAP (As many reps as possible) in kdaj je primerna uporaba metode treninga do odpovedi.

Naučili se boste kako v programe smiselno vključiti supersete, cluster sete, drop sete in back off sete ter kakšne so prednosti in slabosti uporabe teh metod. 

Naučili se boste pisati indvidualizirane treninge za začetnike in bolj napredne posameznike, upoštevati boste znali razlike glede na spol in morebitne gibalne omejitve ali poškodbe.

Trening boste znali prilagoditi posameznikom glede na življenjski slog

Izkušnje trenerjev

Prijava